Борисов: Няма да се регистрираме и няма да гласуваме за кабинета „Орешарски”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви днес, че депутатите от неговата партия няма да се регистрират утре за заседанието на парламента, когато трябва да се гласува предложеното от Пламен Орешарски правителство.

"Атака" обяви по-рано, че днес в 18 ч. ще решава за участието си в заседанието на Народното събрание в сряда. Явор Нотев уточни, че "Атака" все още няма решение за утрешното гласуване на кабинета.

"След като видяхме, че могат да си избират председател на Народното събрание без да се регистрират, и БСП и ДПС радушно се поздравяваха за този вид поведение в парламента, утре ние ще влезем в парламентарната зала, но няма да се регистрираме, за да стане ясна тройната коалиция БСП, ДПС и "Атака", каза Борисов пред журналисти след заседание на Парламентарната група на ГЕРБ.

"Никой не тръгва да прави кабинет, ако няма гарантирани 121 човека. С нас не е разговаряно до ден-днешен, така че остават тези три партии. Въпреки че ние сме първа политическа сила, видяхте, че не предлагаме кабинет и не взимаме мандата, защото и "Атака", и ДПС и БСП са против такъв кабинет. Така оставяме утре трите партии да си изберат правителство", коментира Борисов и уточни, че депутатите от ГЕРБ няма да участват в гласуването на кабинета "Орешарски".

На въпрос дали така не помагат на останалите три партии да изберат кабинет, Борисов отговори отрицателно.

За да може да заседава парламентът трябва да има кворум от поне 121 депутати, а БСП и ДПС имат общо 120 депутати.

По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че ако "Атака" не се регистрира утре в парламента при гласуването на кабинета, това би било доста безотговорно и ги поставя в сценария на Борисов и ГЕРБ за дестабилизация на държавата и предсрочни избори.

Надявам се "Атака" да не последва този сценарий, защото не вярвам техните избиратели да желаят Борисов да остане на власт, каза Станишев.

В понеделник от "Атака" не се отзоваха на поканата на Орешарски за консултации по програмата на бъдещия кабинет, като не дадоха обяснение за отказа от срещата.

 

Станете почитател на Класа