Татяна Дончева разкритикува състава на правителството

Бившата депутатка от Коалиция за България, настоящ член на БСП и председател на фракцията „Движение 21” Татяна Дончева засипа социалистическата партия и Сергей Станишев с „приятелски огън” от ефира на Нова телевизия. Според нея в правителството на Орешарски "има сериозна квота на ТИМ, която се преплита с квотата на семейство Станишеви и техните приятели, като между ТИМ и приятелите на семейство Станишеви има една симбиоза, понякога има и общи кандидатури”. Дончева допълни, че кръгът „Монтерей" и ТИМ са се намесили решаващо в сферата на сигурността, а в тъй наречените ресурсни ведомства са се спрели на подходящи кандидати, с които могат да си правят, каквото си искат. Заради всичко това били и укорите към новото правителство както от среди в БСП, така и от гражданското общество.

"Опасявам се, че хората не възприемат този кабинет като кабинет с качества - нито хората на улицата, нито вътре в партията, нито българската интелигенция”, каза Татяна Дончева. По думите й „този кабинет дойде с много въпросителни, че зад него се крият много задкулисни интереси и договорни, които нямат общо с никакви обещания."

Татяна Дончева не пропусна в критиките си и премиера Пламен Орешарски, когото обвини в безхаберие и безропотно подчиняване на чужди решения.

"Аз нямам съмнения нито в икономическата експертиза на Пламен Орешарски, нито в добрите му намерения. Имам съмнения обаче, че прояви прекалено голяма безхарактерност, когато позволи да го превърнат в четец на и да му наложат дори секретарки и началници на кабинета", изтъкна Татяна Дончева. Според нея бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обосновано твърди, че Цветлин Йовчев е назначение на Делян Пеевски, защото „има такъв момент". - „Освен това аз смятам, че Цветлин Йовчев е квота на „Монтерей" през кръга на Драшков и на ТИМ", допълни Татяна Дончева. Тя посочи, че Цветлин Йовчев не би могъл по никакъв начин да е в правителството на Орешарски – обявено като експертно и алтернатива на ГЕРБ - освен, ако има задкулисни договорки тези кръгове (на Драшков, ТИМ и „Монтерей”) да управляват зад фасадата и да се осигури във вътрешното министерство недосегаемост на определена проблематика.

„Към момента е жертван Цветанов. Те са надяват, че това ще омиротвори нещата и че ще могат през този екип да правят, каквото си искат", каза Дончева и отново подчерта, че подозира ГЕРБ и БСП в една много добра симбиоза. Татяна Дончева прогнозира, че ако „в един момент се окаже невъзможно удържането на нещата, е възможно задкулисните играчи да жертват и Бойко Борисов".

Станете почитател на Класа