Станишев: ГЕРБ иска да дестабилизира страната

ГЕРБ и лидерът им Бойко Борисов се стремят да саботират и деструктират Народното събрание  още от първите дни на неговата работа, каза пред журналисти председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев по повод решението на ГЕРБ да не участва в пленарните заседания. Това, според него, показвало философията и мисленето на бившите управляващи. Станишев припомни по какъв безобразен, по думите му, начин е управлявана страната през последните четири години. Той не пропусна да отбележи, че Борисов веднъж вече е бил избиран за народен представител от НДСВ през 2005 г. Тогава той се подигра с българския парламент, каза, че няма да се занимава с тези неща, с НС, коментира соцлидерът. И добави, че на последния вот Борисов е водач на две листи. Хората го избраха да бъде депутат, да кове закони. Това изисква повече усилия, отколкото с копчета от "Бояна" да разпореждаш на министри, коментира Станишев. Той напомни също, че България е парламентарна република и всеки депутат е длъжен да си върши работата.

След като ГЕРБ са в опозиция и изолация в този парламент, би трябвало да се съобразят с волята на гражданите, които им отредиха ролята на най-голяма парламентарна група, но не и на ПГ на власт, подчерта лидерът на БСП. Той припомни, че , когато Борисов беше премиер, НС е било системно унижавано и принизявано лично от него, тъй като по два месеца не е стъпвал в пленарната зала, не е защитавал бюджета, който внася неговото правителство, не е присъствал на вотовете на недоверие. Превърна парламента в един гумен печат на своето еднолично тоталитарно управление, посочи Станишев. Сега обаче имало работещ парламент, в който се коват закони. Хората, отбеляза той, не искат лобистки закони, онези около 80 на брой на ГЕРБ, с които бяха създадени монополи в почти всеки сектор, а закони, които решават проблеми. Именно с такава нагласа сега щели да работят депутати от 42- то НС.

Според Станишев е разбираемо да напуснеш пленарната зала като политически акт при обсъждане на закон - всяка опозиционна група имала такова право. Но, когато се обсъжда правилникът, по който вчера ГЕРБ участваха активно в дебатите и гласуването и да го ползваш това уж за извинение - е нелепо, категоричен е лидерът на БСП.

Така че, ясна е деструктивната роля на партия ГЕРБ, каза Станишев в заключение. И разчете

стремеж към дестабилизация на страната и предсрочни избори с един единствен мотив - как да се закрепят на власт със зъби и нокти и да продължат това, което правиха четири години. "Няма да стане", заяви Сергей Станишев.

Станете почитател на Класа