Станишев: Архитектът на кабинета "Орешарски" са гражданите

Лидерът на БСП и председател на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев заяви пред bTV, че България за първи път има програмно правителство. Той се обяви не за политически решения на министрите, а за работа за гражданите.

„За първи път има програмно правителство с ясни ангажименти и те се изпълняват от първото заседание на Министерски съвет. Правителството обяви спешните си мерки. Първата е увеличаване на парите за отглеждане на деца до 2 години. Управлението на Бойко Борисов замрази всички социални плащания", заяви Станишев с уговорката, че „това не са хвалби".

Той отрече да е „архитект" на настоящия кабинет, както и да са правени някакви договорки с националистите. По думите му Волен Сидеров направил единственото възможно в създалата се ситуация, „защото промяната трябва да се случи в страната". Според социалистът архитектът на кабинета "Орешарски" са гражданите.

„Архитектът на кабинета "Орешарски" са българските граждани. Моделът на насилие, на подслушване, на газене на хора трябва да спре", каза Станишев.

Лидерът на социалистите разказа, че докато пътувал за Брюксел, при него дошъл бизнесмен и му разказал, че държавни служители са го рекетирали. „Тази практика десетки, стотици хора са ми я разказвали, но на ухо", поясни Станишев, според когото това е „моделът на газене на ГЕРБ".

Архитектът на кабинета "Орешарски" са българските граждани. Моделът на насилие, на подслушване, на газене на хора трябва да спре.

„Никога не съм имал скрити договорки с ГЕРБ, за разлика от много други политици. Всеки, който се е договорил с Борисов, е бил излъган от него. Аз съм щастлив човек, защото не съм", изтъкна Станишев.

Правителството обяви спешните си мерки, програмата си за първата година и половина, за да хване следващия бюджет, когато могат много политики да се разгърнат реално, и една програма за цял мандат, обясни Станишев. "Хората искат стабилност, искат промяна, искат работещо правителство с ясни ангажименти. Само че с ГЕРБ няма как да се случи промяна. Излизат все повече наяве истините за онова управление, което мачкаше всичко. Не се боря за власт за себе си, имам кауза на промяната", каза Станишев.

"Правителството трябва да каже какво е заварило, какво е състоянието на бюджета. Тъй като за първите три месеца дефицитът в бюджета е 800 млн. лева, а планирания за годината е 1,1 млрд. лева. Август месец предстои това правителство да плати 800 млн. лева от заем, който г-н Борисов изтегли в последните две седмици на своето управление, което означава, че те трябва да се намерят допълнително, за да може да работи държавата", допълни Сергей Станишев. Той се похвали още с това, че 52 души от групата на „Коалиция за България" за пръв път влизат в парламента. Станишев призна, че е препоръчал и е доволен от избора на Драгомир Стойнев, Кристиан Вигенин и Ангел Найденов за министри в новия кабинет.

„Никой не се съмнява в професионализма на Цветлин Йовчев. За първи път вътрешният министър е професионалист, а не политическа фигура. Това е ясен знак да се прекъсне патризирането на МВР", каза още Станишев.

Той посъвества хората да съдят по действията на новия кабинет.

Станете почитател на Класа