Златанова започва спешни консултации за еврофондовете

Вицепремиерът Зинаида Златанова ще проведе спешни консултации с "целия неправителствен сектор" и синдикатите за приоритетите, които правителството ще защитава при договарянето на европейските фондове за периода 2014-2020 година.
Преговорите с Брюксел трябва да бъдат приключени до края на годината, но България изостава в планирането, каза пред БНР вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Липсва ми визия, която предишното правителство не е изработило, и върху която би трябвало да стъпят всичките тези програми, каза още Златанова.

По повод разискванията в Съвета на ЕС за писмото на министрите на вътрешните работи на Великобритания, Германия, Австрия и Холандия срещу т.нар. социални туристи Златанова изтъкна, че по мнението на Европейската комисия няма как да бъде променен принципът на свободно движение в Европа, тъй като той е сред основните инструменти за борба с икономическата криза. "Няма да променим правила, които са в самата основа на евроинтеграцията", заяви Златанова и увери, че от 1 януари 2014 г. българските граждани ще имат пълен достъп до пазара на труда в целия Европейски съюз в съответствие с договора за присъединяване.
Правосъдният министър отбеляза още, че няма план в областта на правораздаването, различен от преодоляването на критиките в петгодишния доклад на Европейската комисия. Тя за пореден път изрази готовност да работи за отпадането на механизма за сътрудничество и проверка, с който България е поставена под наблюдение в областта на съдебните реформи и вътрешния ред. Златанова обясни, че възнамерява да се консултира с неправителствените организации, които работят в областта на правосъдието, и заедно да потърсят поне няколко точки на консенсус, по които да се върви към реформа. Заяви, че няма намерение да търси промени в конституцията.

Станете почитател на Класа