Орешарски: Получихме добри съвети от еврокомисар Кристалина Георгиева

Получихме добри съвети от еврокомисар Кристалина Георгиева, в това число и по детайлни въпроси. Например как да префокусираме усилията по програмни средства, които има риск да изгубим. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Министерски съвет след среща с еврокомисар Кристалина Георгиева тази неделя.

Може да разчитате на поддръжката на европейските институции във вашата работа, заяви от своя страна българският еврокомисар. "Ние се познаваме повече от 30 години, дългогодишни колеги сме в УНСС, аз уважавам и професионализма Ви. Вие сте го доказал много пъти, с решаването на трудни проблеми за България като заместник-министър и министър на финансите", каза още Кристалина Георгиева.
"Говорихме за най-важните въпроси на дневния ред на комисията, които са най-важните въпроси на дневния ред на България. Говорихме за състоянието на преговорите за следващия бюджет на Европа, и какви рискове те носят, как България може да защити своят интерес и как конкретно може да усвои ускоряването на средствата в рамките на сегашния период и да преговаря най-удачно за бъдещето. На фона на наводненията в Централна Европа говорихме и приоритети за моя ресор", каза Кристалина Георгиева.
"Аз искам да наблегна на две неща – въпросите, които са на дневен ред в Европа днес – конкурентоспосоност, добра бизнес среда, инвестиции, възстановяване на растежа, поддръжка на социално най-слабите. Те са същите като тези въпроси, които са в дневния ред на България. В този смисъл този ред е най-важен за българските граждани, но е важен и за Европа. Вие може да разчитате на поддръжката на европейските институции за вашата работа", каза комисар Кристалина Георгиева.
Второ – в тези трудни условия ние имаме повече от всякога необходимост да оправдаем очакванията на хората, да гледаме напред, да решаваме проблемите на европейските граждани, в това число и на българските граждани, да работим заедно. Аз не съм комисар за България, но съм комисарят от България. От мен се очаква на масата на заседанията на комисията да познавам най-добре проблемите на нашата страната и да вземам такива решения, които са в интерес на всички европейци, но и в интерес на моите сънародници, като част от 500-те милиона европейци. Аз уверих г-н Орешарски - както до сега, така и в бъдеще той може да разчита на моя екип за това да работим заедно за българските граждани, които са част от вашето европейско семейство. Благодаря ви г-н Орешарски и на добър път", каза в заключение Кристалина Георгиева.

Станете почитател на Класа