Анна Караиванова: Понякога е по-евтино да няма наказателно правосъдие

 

Понякога е по-евтино за българския данъкоплатец да няма наказателно правосъдие, заяви пред Klassa.bg Анна Караиванова, шеф на Инспектората на ВСС. Тя е направила този извод, след като е видяла резултати от проверки на прекалено дълго водените процеси, на правосъдие в неразумни срокове и след това – на присъждане на обезщетение заради забавени дела. След последните промени на закона, Инспекторатът трябва да прави и такива проверки.
Според Караиванова няма проблем, ако Николай Методиев-Пилето подаде иск да бъде обезщетен заради прекалено дългия процес срещу него, това да се случи. Напомняме, че Софийски градски съд постанови, че Пилето и другите обвиняеми по контрабанда в особено големи размери бяха оправдани. Делото е от 2003 година, а прокуратурата заяви, че ще го обжалва пред Софийския апелативен съд. Ако там се потвърди оправдателната присъда, няма пречки гражданите да овъзмездим Пилето за душевни страдания, причинени от съдебната система.

Тези дни е постъпил и иск от Ангелинка Петрова, съпруга на покойния вече Самоковеца, която иска обезщетения също за причинени страдания заради дълго воден процес. Петрова бе съдена заради контрабанда и пране на пари и оправдана.

В класацията на безобразията, при които данъкоплатците плащат обезщетения на престъпници са и няколко дела за измама, на които е попаднал Инспекторатът при проверките. Те са се точили с години и в крайна сметка не се е стигнало до справедливи присъди.


 

 


 


 

 


Станете почитател на Класа