Мая Манолова обсъжда с неправителствени организации нови изборни правила

„Ще внесем предложение за създаване на парламентарна комисия на паритетен принцип, която да се занимава с изработването на новите изборни правила. Предлагам да стартираме тази процедура публично пред медиите с участие на всички граждански организации и движения, които имат идеи за промяна. Т.е. гражданските организации няма да бъдат фон, а ще бъдат основен участник в процеса по изработването на новия Изборен кодекс”. Това изтъкна зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова пред участниците в провеждащата се в парламента дискусия с представители на НПО какви да бъдат новите изборни правила. Независимо от някой съобщения за бойкот, дошли след като вчера 23 НПО отказаха среща с премиера Орешарски, днес в Народното събрание дойдоха над 60 представители на граждански организации.

Мая Манолова запозна участниците в дискусията с идеите на Коалиция за България за промени: въвеждане на машинно гласуване, максимално да се облекчи режимът за избор на независими народни представители, присъствието на повече експерти в състава на ЦИК и изчистване на избирателните списъци от мъртви души.

На този етап, освен БСП за промени в изборното законодателство се обявиха и ДПС, както и депутатите на ГЕРБ.

ДПС предлагат намаляване на броя на подписите, които са необходими за регистрация на независими кандидати, както и по-нисък депозит за участие в изборите.

От ГЕРБ ще настояват отпечатването на изборните книжа да бъде възложено на печатницата на БНБ, да бъдат ясно разписани правила за агитация, както и по-малък депозит за регистрация в ЦИК.

Станете почитател на Класа