Парламентът освободи шефа на ДАНС от поста му

С пълно единодушие – 128 „За” от 128 гласували парламентът освободи Делян Пеевски като председател на ДАНС. Дебатите протекоха в отсъствието на ГЕРБ.
Нека по този казус да се произнесе Конституционният съд на Република България, предложи председателят на ДПС Лютви Местан. Той беше категоричен, че са разчетени всички поуки, които налага случилото се. По думите на Местан, имаме доблестта да заявим, че този казус изправя всички партии, всеки един български политик пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина, по който той собствено вижда политическите реалности, в това число една или друга кандидатура, било за председател на ДАНС или за изпълнение на друга отговорна държавна функция, а трябва да даде сметка и за публичните настроения върху този образ.
Думи на извинение в пленарната зала отправи лидерът на БСП Сергей Станишев:
Поднасям лично извинение към моята парламентарна група, към нашите членове и симпатизанти, към хората, които гласуваха за БСП, каза Станишев. Той призна, че решението за Пеевски е било подкрепено в парламента с огромно вътрешно колебание и съпротива. Колегите го направиха го в името на подкрепата на премиера Орешарски. Направиха го като знак на доверие към мен като лидер на групата. Дължа това извинение, защото знам, че е имало огромна вътрешна съпротива, посочи Станишев.
Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви по-късно в парламентарните кулоари, че не знае по каква процедура Делян Пеевски е получил допуск до най-високо ниво на секретност на класифицирана информация, още преди да бъде избран за председател на ДАНС – информация, която днес бе разпространена от някои медии.
Процедурата по получаването на допуск до строго секретна информация е реализирана преди избирането на Пеевски за председател на ДАНС, като едно от основанията кандидатурата да бъде предложена за гласуване от Народното събрание, призна лидерът на ДПС, цитиран от БНР и препоръча питането да бъде отправено към премиера Орешарски. Местан предположи, че вероятно номиниращият орган може да е искал това, т.е. прехвърли топката в наказателното поле на министър-председателя.

Станете почитател на Класа