КС назначи пълно разследване на възможни нарушения при гласуването в Турция

Конституционният съд(КС) ще изиска от съответните държавни органи пълно съдействие за разследване на всички възможни нарушения при гласуването в република Турция по време на последния парламентарен за решаването на двете изборни дела по жалби на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) и Национален фронт за спасение на България (НФСБ). Това става ясно от двете определения за допускане разглеждането на исканията на РЗС и НФСБ за касиране на вота в Турция, които бяха внесени в края на май от депутати от ГЕРБ. Определенията по к.д. №14 и по к.д. №15 от 13 юни т. г. са приети единодушно, докладчици са съответно съдиите Благовест Пунев и Пламен Киров, съобщава специализираният портал „Правен свят”.

И двете искания специално акцентират върху нарушенията при гласуването в съседна Турция по време на проведените на 12 май т.г. предсрочни парламентарни избори и се иска касиране на резултатите от всички 86 избирателни секции в Турция. В тази връзка партиите са направили дълъг списък от доказателствени искания пред КС, които съдът в голямата си част е приел.

На базата на протоколите, списъци и заявления за гласуване, съдът назначава тройна съдебна експертиза, която да даде отговор на редица въпроси, вкл. колко от избирателите, включени в основния избирателен списък на всички 86 секции в Турция, са гласували на тези избори и колко не са; колко общо са гласували в Турция по избирателен списък и по секционни протоколи; в колко от избирателните секции в Турция са гласували повече от 935 души и какво е числото на гласувалите отгоре (по друго конституционно дело от 2010 г. КС вече прие експертиза, че практически е невъзможно в рамките на един изборен ден да гласуват повече от 935 гласоподаватели в една секция).

Видно е, че на практика КС се готви да извърши цялостно разследване за възможния брой невалидни гласове в Турция.

Сегашните две дела за турския вот биха могли да станат безпредметни и да бъдат прекратени в два случая - ако междувременно КС реши да касира изборите по дело, образувано по искане на ГЕРБ (к.д. №13 /2013 г.), където се иска цялостно касиране, или ако парламентът се разпусне и бъдат насрочени нови предсрочни избори, уточнява „Правен свят”.

Станете почитател на Класа