Парламентът увеличи майчинските от 240 на 310 лева

С гласовете на присъстващите в залата 95 народни представители парламентът увеличи обезщетението за гледане на малко дете до двегодишна възраст от 240 на 310 лв. от 1 юли. Увеличението стана факт след приемане на промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г. Управителят на НОИ Бисер Петков съобщи, че увеличението на обезщетението за гледане на малко дете от 240 на 310 лв. ще доведе до допълнителен разход за бюджета до края на годината с 16 700 000 млн. лв.

Парламентът започна днешното си заседание със закъснение, тъй като при първоначалната регистрация на народните представители в 9 часа присъстваха едва 111 депутати.

Групата на ГЕРБ отсъства предизвестено, в съответствие с вече огласеното от Бойко Борисов решение да не участват повече в работата на 42-рото Народно събрание, освен при обсъждането на нови изборни правила.

Други четирима депутати - тримата председатели на групите на БСП (Сергей Станишев), ДПС (Лютви Местан) и Атака (Волен Сидеров), както и шефът на Народното събрание Михаил Миков, са на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Депутатът на ДПС Делян Пеевски не участва в работата на парламента заради скандала с избирането му за шеф на ДАНС.

Все пак при втория опит за събиране на кворум в пленарна зала се регистрираха 122 народни представители и парламентът започна работа.

Станете почитател на Класа