Ангел Славчев поиска инициативни комитети да издигат листи

Трябва да се даде възможност на инициативни комитети да издигат листи, а не само мажоритарни кандидати за парламентарните избори. Това поиска  Ангел Славчев от Движение за граждански контрол  пред  Нова българска телевизия в дебат на тема „Бъдещите избори – шеф и кройка по граждански”. „Този вариант е най-чист за гражданите, които не искат да се обвързват с политически партии. Тоест ние трябваше да вземем партия под наем, за да участваме на изборите, защото искахме да бъдем представени в парламента. За това трябваше да си наемем партия и да я използваме за мандатоносител. За това още тогава поставихме условието – променете Изборния кодекс. Това са исканията на протестиращите, които се обединиха около промяната за Изборния кодекс”, коментира Славчев.
Ние имаме мажоритарни избори в България и това са кметските избори. Това каза пък Тома Биков от „Движение България на гражданите”. „Не мисля, че кой знае какви личности са се родили от кметските избори в Българи”, добави той.
Биков даде за пример Нова Зеландия, където се гласува с мажоритарен вот, а тяхната дясна партия печели от 25 години всички избори, въпреки че има по-малко гласове от лявата им партия. „Сега те минават към пропорционална. Това са чисти системи и там няма купуване на гласове”, добави Биков.

Станете почитател на Класа