Антоний Гълъбов: Има опасност протестът да бъде компрометиран

В момента сме свидетели не просто на граждански протести, а на първият от много години насам политически протест, но има опасност той да бъде компрометиран от корпоративни интереси. Това коментира пред БНР политологът Антоний Гълъбов. Според него при протестите през зимата протестиращите, без да искат, са попаднали в обяснителната схема и в корпоративните интереси, срещу които формално протестираха.

„Сега желанието на същите тези корпоративни интереси наистина е да компрометират протестите, защото за все повече хора е ясно, че това, което се случва в управлението на страната, няма нищо общо с демокрацията. Ние сме в началото на формирането на нов партиен картел”, смята Антоний Гълъбов. Той анализира случилото се на неотдавнашния Консултативен съвет за национална сигурност при президента Плевнелиев и намира ситуацията за много показателна. Според Гълъбов, реално погледнато, се оказва, че "Атака" говори на висок глас онова, което БСП си мисли. По думите на Антоний Гълъбов, „всъщност реално погледнато, независимо от това, че няма преки преговори между "Атака" и ДПС, те са свързани през БСП и това има своя израз и на европейско ниво. Социологът е на мнение, че ПЕС, подкрепяйки Станишев в тази ситуация – 11 месеца преди изборите за ЕП - поема огромен риск за резултати от тези избори.

Гълъбов е на мнение, че сега в България проблемът е в отказа да се управлява.

„Имаме много ясния профил на желанието за пренареждане на сектора за сигурност, на желанието за пренареждане на сектора на енергетиката. Сигурност и енергетика са двата сектора на руското влияние във всички бивши социалистически страни. /.../ Имаме опит да се играе със страховете на хората, обяснявайки, че едни бързи избори ще доведат до тежка криза, че няма да можем да подпишем договора с ЕК – всичко това не отговаря на истината”, твърди Антоний Гълъбов. Що се отнася до ремонта на изборното законодателство, то Гълъбов смята, че в Изборния кодекс са необходими само 4-5 промени и ако има политическа воля за това, промените могат да се случат в рамките на един месец.

Ако скоро имаме предсрочни избори, високата гражданска активност в момента неминуемо ще увеличи избирателната активност, подчерта социологът и добави, че следващите избори няма да възпроизведат сегашния резултат.

Иван Костов продължава да бъде най-сериозният политик с капацитет за оценка на ситуация и с капацитет за анализ, който далеч надхвърля рамките на опонентите му, смята Гълъбов. Според него вдясно не трябва да се върви към Коалиция за България, вдясно не трябва да се върви и към единна партия, дясното е многолико, дясното трябва да се научи да работи заедно, без да губи собствената си идентичност.

Станете почитател на Класа