Плевнелиев определи като скандал Сидеров да води етичната комисия в НС

Изборът на Волен Сидеров за председател на Комисията по етика (става дума за парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика) е не по-малък скандал от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това коментира пред репортери президентът Росен Плевнелиев. Според държавния глава изборът на Волен Сидеров е демонстрация към цялата нация - кой ще бъде този, който ще бъде символ на етиката в българския парламент и пред българската нация. Плевнелиев не скри, че лично е възмутен от решението именно Сидеров да оглави тази толкова важна парламентарна комисия и по думите му „очаквам да бъде адресиран спешно и този въпрос, очаквам да бъдат поети и ясни ангажименти, самият аз също работя".

Росен Плевнелиев обобщи в едно изречение как той като президент разбира исканията на протестиращите: „Хората казват много ясно, че оттук нататък независимо кое правителство ще е на власт, има една бариера, която не трябва да се прекрачва. Това е един праг на моралност, на почтеност или един праг на толерантност, които не могат да се толерират. Хората от протеста казват именно това. Ние не сме за една или друга партия. Ние сме за това да кажем - не прекрачвайте границата на почтеността, защото ние пак ще излезем", каза Плевнелиев.
Той планира консултации с политически партии във връзка с протестите.

"Стартирам консултации, ще отнеме няколко дни и се надявам на отговорно отношение, а не на това, на което станахме свидетели по време на Консултативния съвет за национална сигурност", заяви президентът. Той поясни, че в момента прави консултации с парламентарно представените политически сили, като това ще бъде в рамките на днешния и утрешния ден. „Със сигурност ще разширя фокуса на своите консултации, като до края на седмицата си давам срок да съм чул много представители на български политически партии”, изтъкна Росен Плевнелиев. Той допълни, че България е парламентарна демокрация и политическите партии, представени в парламента, имат своята огромна отговорност пред нацията в този момент.

Станете почитател на Класа