Съдия Нели Куцкова: Енергията на протестите - в конструктивни предложения

Енергията на гражданските протести е впечатляваща и ако бъде впрегната в конструктивни предложения, политиците няма да имат друг избор, освен да се съобразят. Това коментира пред bTV съдия Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите. „На мястото на управляващите не бих се чувствала никак уютно,” допълни тя в коментар на исканата оставка на кабинета „Орешарски” от многохилядни демонстрации през последните 11 дни.
Тя изрази несъгласие с прокарването на разделителна линия между протестите от юни и тези от февруари, като подчерта, че и зимните демонстрации са имали своя положителен заряд.
„Много съм въодушевена, но като човек на закона не приемам да се спира животът в страната с блокади на още кръстовища, например,” призна Куцкова.
„Живеем в държава, в която безсрамието взе връх, задушени са честните инициативи, професионалистите не могат да се издигат в професията си, без да се подмазват на силните на деня. Имаме фасадна демокрация, с която се хвалим на европейските партньори,” изброи проблемите Куцкова. От позицията на един от подписалите Хартата за разграждане на плутократичния модел на българската държава, съдийката подчерта, че когато нещо в държавата не е наред, специалистите в дадени области трябва да обединят усилия и да дадат идеи за промени в собствените си сфери на компетенция. „Всеки да направи анализ на проблемите си по области и да предложат решения. Тези идеи да се предложат по такъв начин на политиците, така че ти да не могат да откажат,” препоръча Куцкова.
Тя отхвърли критиките към документа, подкрепен от над 60 юристи, представители на НПО, деятели на културата, преподаватели, журналисти и еколози, като посочи, че „когато не можеш да се бориш с аргументи, прибягваш до жълтеникави нападки”. Тя призна, че не знае кой стои зад авторството на хартата, но изтъкна като по важно „какво пише, не кой я е написал”.
Нели Куцкова определи въвеждането на преференциален вот като важно за „общия стремеж към почтеност” – за да избираме хората, които познаваме и уважаваме. Тя коментира и идеята за пряк избор на районните прокурори, която подкрепя с условието да се осигури интелигентен избор без чуждо влияние от страна на населението. Според нея идеята не би могла да се приложи, докато изборите се провеждат като тези на 12 май.
Накрая тя посочи, че в казусите с възстановяването на Делян Пеевски и Иван Иванов като депутати в 42-то Народно събрание Конституционният съд ще създаде прецеденти, които ще бъдат от изключителна важност за по-нататъшни съдебни решения заради липсата на съдебна практика досега.

Станете почитател на Класа