Сметната палата публикува отчетите на партиите за парламентарните избори

Сметната палата публикува отчетите на 25 партии, 7 коалиции и един инициативен комитет за предизборната кампания за вота за народни представители на 12 май, съобщиха от палатата.

Предстои Сметната палата да извърши одит, при който ще провери за съответствие декларираните приходи и реално извършените разходи във връзка с предизборната кампания.

До 11 юни участниците в изборите бяха длъжни да подадат отчетите си за кампанията, припомнят от Сметната палата.

Две партии и един инициативен комитет не са представили отчетите си - Национално патриотично обединение, Национално движение "Единство" и инициативен комитет, регистриран от РИК-Плевен.

Една партия - Християн-социален съюз, е представила отчета си след предвидения в Изборния кодекс едномесечен срок. Отчетът й не е публикуван, тъй като не е в изисквания електронен формат. При нарушаване на изискванията за финансиране на предизборната кампания - например неподаване на банкова сметка, неподаване на отчет, неспазване на забраните за финансиране на кампанията, на лицата, които представляват партията, коалицията или инициативния комитет, се налага глоба от 5000 до 10 000 лв.

Станете почитател на Класа