Репортери без граница искат шеф на ДАНС, който няма да шпионира журналисти

Новият директор на ДАНС трябва да е човек, който няма навика да шпионира журналисти. Това е позицията на неправителствената организация "Репортери без граници". Оттам настояват българското правителство и парламент да отделят време и да разгледат кандидатурите за директор на ДАНС.

Според организацията процедурата по номинацията за шеф на агенцията не трябва да оставя и капчица съмнение, че личността, която ще оглави ДАНС, е била пряко или косвено замесена в подслушването на журналисти. Още през февруари 2009 в доклад на "Репортери без граници" се критикуват някои практики в ДАНС, в това число незаконно подслушване на телефони на журналисти.

Във връзка с това организацията сега изразява загриженост, че все още не е назначен директор на агенцията, от която се очаква да се бори срещу корупцията и организираната престъпност. Организацията настоява още премиерът Пламен Орешарски да публикува записите от т.нар. операция "Галерия".

Делото „Галерия" нашумя с подслушване и следене на журналисти и политици заради появилия се през 2008 г. сайт „Опасните", за който имаше съмнения за изтичане на класифицирана информация. Именно покрай тази разработка нашумя името на сегашния и. д. шеф на ДАНС Владимир Писанчев, въпреки че името му не се цитира в изявлението на „Репортери без граница”.

Неотдавна Писанчев заяви, че би приел да оглави ДАНС за цял мандат, ако бъде предложен и избран.

Станете почитател на Класа