Цветанов се отказа за втори път от имунитета си

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е внесъл в Народното събрание заявление за отказване от имунитета си по второто искане на прокуратурата. Това обяви председателят на парламента Михаил Миков в четвъртък.

Той допълни, че на 24 юни е постъпило „искане от главния прокурор на за даване на разрешение от Народното събрание за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветан Генчев Цветанов". Искането е класифицирано с гриф на сигурност - „секретно".

На 25 юни в Народното събрание е постъпило заявление от Цветанов, с което той изразява писменото си съгласие за снемане на имунитета му като народен представител.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Цветан Цветанов по второ дело заради "разпънат чадър" над ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. При разследването срещу бившия директор на РЗБОП - Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС от наблюдаващия окръжен прокурор. Разпореждането обаче е отказано от тогавашният вътрешен министър със собственоръчно поставени резолюции „НЕ!!!".

Прокуратурата иска имунитета на доскорошния вицепремиер за първи път, след като на 12 юни той беше привлечен като обвиняем за това, че е допуснал в МВР да се подслушва нерегламентирано и съзнателно е бездействал, докато това е ставало.

Станете почитател на Класа