Местан: Не бива да се въвеждат опасни политически стандарти

Правителството на Пламен Орешарски трябва да има шанс да реализира плана си, заяви пред журналисти председателят на ДПС Лютви Местан преди началото на заседанието на парламента в четвъртък. "Абсолютно сме категорични в това отношение, защото трябва да ми кажете каква е алтернативата. Изборите са алтернатива, когато има алтернатива за управление след вота", посочи той. Ако превърнем в нов политически стандарт протест само седмица-две след избирането на всяко ново правителство и обкръжаване на парламента, то ще бъде самодостатъчно основание правителствата да подават оставка и какво ще стане с държавността и с институционалността в България, попита Местан.

Да си представим ситуация, в която се върви към бързи избори, избира се ново българско правителство, пет-шест партии остават извън парламента, защото не са прескочили бариерата, а други партии са недоволни, защото не са в управлението на страната. Всяка една от тях би могла да има ресурсите да организира протести, включително и да обкръжи парламента, каза Местан.

Означава ли това, че и следващото правителство трябва да си подаде оставка незабавно, попита той. Според Местан не бива да се въвеждат опасни политически стандарти. Нямаме претенцията, че сме тук по волята на целия български народ, ние сме тук по волята на определена част от българските избиратели, които са гласували за ДПС, но сме длъжни да представляваме интересите на всички български граждани, заяви лидерът на ДПС.

Той коментира, че трудно може да се даде оценка, че всички прояви на протеста "са симпатични". По думите му има прояви, които не могат да бъдат определени като симпатични, още по-малко от държавния глава на Република България. Местан посочи, че проявите на агресия, етнорелигиозният мотив не могат да бъдат определени като симпатични, защото биха имали за резултат легитимирането на разделителни конфронтационни линии в българското общество.

Местан отбеляза, че се задава въпросът защо ДПС има областен управител в Благоевград,  след като е трета политическа сила. След като ДПС неизменно е първа политическа сила в Кърджали, Разград, Шумен, в Силистра нерядко и в Търговище, защо никога не сме поставяли въпроса областният управител на Кърджали да е от ДПС, попита той. Защото смятаме, че е изначално грешен този подход първа - втора - трета политическа сила, коментира лидерът на ДПС.

Трябва да имаме съзнание за равнопоставеността на българските граждани, независимо от техния етно-религизонен произход и очаквам доста по-категорична позиция по отношение на това измерение на протеста от държавния глава, заяви Местан.

 

Станете почитател на Класа