Плевнелиев: Олигархичните зависимости могат да бъдат преборени и без Велико народно събрание

Дълбоко вярвам, че олигархичните зависимости в България могат много лесно да бъдат преборени без Велико народно събрание, както и че спазването на законите, правилата и ефективната система на правораздаване не зависи толкова много от ВНС. Това заяви пред журналисти във вторник президентът Росен Плевнелиев. „Такова решение трябва да бъде добре обмислено и преди това трябва да бъде постигнат консенсус какво искаме да променим в Конституцията“, е позицията на държавния глава. Приветствам усилията на всички да търсим решения, но най-важните решения, които са свързани с ВНС и с промени в конституцията, трябва да се подготвят добре, каза президентът и допълни, че за това е необходим обществен консенсус и достатъчно много време.
Росен Плевнелиев посочи, че Великото народно събрание е инструмент, който е много краен и трябва добре да се борави с него. Президентът коментира, че често се вторачваме върху техниката на правенето на нещата - заливат се хората със закони, вярваме, че едно ВНС сега ще пренареди всичко и ще стане много по-добре. Истината е, че не техниката е важна - велико или невелико, този или онзи закон, важно е съдържанието, посочи държавният глава.
Истината е, че законите ни в момента са европейски и че голямата промяна зависи от милиони български граждани и от техните политически представители, смята Плевнелиев.
Вярвам, че президентска република не е решение за България, каза още той. Според президента ни трябват поне две години на тежък труд за постигане на точните текстове, ясните корекции в конституцията и консенсус по тях преди да се свика ВНС.
Плевнелиев апелира да си дадем сметка, че ВНС означава 400 депутати, които нямат срок на мандата. Депутатите могат да стоят и 10 години в парламента, защото трябва да отговорят на един единствен въпрос - какви да бъдат промените в конституцията. Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос, посочи Плевнелиев.

Станете почитател на Класа