Конституционният съд призна изборите за законни

Конституционният съд отхвърли икането на 96 народни представители за обявяване на изборите за 42-ро Народно събрание за незаконни. Това се посочва в съобщение, публикувано на страницата на Конституционният съд. Решението е взето с 11 на 1 гласа, като особено мнение е имал единствено Благовест Пунев. Той смята, че с колегите му не са се разровили достатъчно в случая с бюлетините в Костинброд.
Мотивите, с които КС отказва касирането на изборите засега не се оповестяват официално, тъй като са част от решението, а имало още редакционна работа по него. Освен това, няколко членове на съда искали да напишат становища по детайли от него, с които не са съгласни, без да възразяват срещу крайния резултат. КС не е касирал вота, тъй като не е намерил толкова фундаментални нарушения, които биха опорочили изборите в цялата страна. Дори и да се намерят такива, например в Турция, те биха променили само разпределението на 2 или три мандата.Според съдиите медийните репортажи и изяви в деня за размисъл не са агитация и не са опорочили вота.
Klassa.bg припомня, че на 16 май 2013 г. партия ГЕРБ обяви, че ще иска касиране на изборите за 42-ро Народно събрание, проведени на 12 май. На 22 май ГЕРБ внесе три жалби в Конституционния съд. Първата е с искането на ГЕРБ за оспорване на изборните резултати в цялост и е подписана от 96 народни представители.

Станете почитател на Класа