Протести пред ВСС

Демонстранти блокираха движението по столичната ул. „Екзарх Йосиф” с протеста си пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Хората скандират „Мафия” и настояват за "край на политическите обвързаности в съдебната система". Има и скандирания срещу члена на ВСС Камен Ситнилски. Днес се очаква той да бъде изслушан от Етичната комисия на Съвета заради участието му в записани със СРС разговори с прокурора на Бургас Емил Христов и окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, които вече се проверяват от Инспектората на прокуратурата. Христо и Ванчев също ще бъдат изслушани от Етичната комисия на ВСС.

Скандалът с тези поредни записи, изтекли в публичното пространство, наля масло в огъня на протестите пред ВСС. Преди дни полицията предотврати самозапалването на един от протестиращите. Днес пред сградата на съдебното правителство има и разпъната палатка, а първите протестиращи дойдоха още рано сутринта.

В района около ВСС има засилено полицейско присъствие, но многобройните униформени не успяха да предотвратят блокирането на движението. Има образувана дълга опашка от трамваи.

Станете почитател на Класа