Румен Ненков се обяви срещу свикване на ВНС

Предложенията за свикване на Велико народно събрание  като решение на политическата криза не е добра идея,  заяви в интервю за bTV конституционният съдия Румен Ненков.

Според него, преди да се стигне до свикването на ВНС, трябва да има ясна концепция за промените в Конституцията. "Чувам невъзможни предложения. Не може да има отзоваване на депутат, това значи връщане в Средновековието. Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения", каза Ненков. Той очаква за пореден слаб доклад от Европа с критики към съдебната система не са неоснователни. "Ние заедно с прокуратурата сме безжалостни към бившите управляващи. Не е само тук ситуацията, в която със смяната на властта да тръгнат дела срещу управляващите. Сякаш съдебната власт иска да се хареса на новите", коментира Ненков. По думите му съдебната система трябва да бъде критикувана за неефективност - бавене на дела, протакане на разглеждания и в изготвянето на мотиви.

Ненков коментира и решението на КС по жалбата на депутати от ГЕРБ за касиране на изборите. За особеното си мнение по казуса съдията коментира: "Моите съображения бяха, че има нарушение и че е сериозно, но не е доказано влиянието му върху резултата."

"Няма друга европейска държава, която да е отменила изборите, ако ги бяхме отменили, как щяхме да оправдаем членството си в ЕС", заяви още Ненков. Той си пожела 11 май никога да не се повтаря.

Станете почитател на Класа