Татяна Дончева прави нова лява партия

Нова лява партия ще учреди най-късно до есента Татяна Дончева. Новината съобщи самата тя пред БНТ. Дончева не конкретизира кой ще участва в бъдещата формация, нито как ще се нарича тя, но обяви, че партията ще привлича разочарованите от сегашното ръководство на БСП. Дончева не изключи възможността да се присъединят и хора с десни убеждения.

"Започнали сме да работим върху нещо, което да приключи отношенията ни с "Позитано" по цивилизован начин, така че да се погрижим за тази част на левицата, която не иска да бъде обвързана с олигархия. До септември - октомври ще се извършат организационните упражнения, за да покажем субекта", посочи Татяна Дончева в студиото на „Денят започва”.

Изходът за левицата минава само през две възможни решения - едното решение е смяна на ръководството на БСП, другото решение е създаването на нов субект, коментира Дончева. Според нея смяна на ръководството на БСП е невъзможна, въпреки, че е опитвано това да се случи. Попитана защо тя и други недоволни остават членове на БСП, Дончева отговори, че има много хора, дори среди в левицата, които много искат промяната да настъпи вътре в партията. По думите на Дончева типично българският проблем е нездравословната категорична обвързаност на олигархията с ключовите политически субекти и създаването на нови субекти трябва да отговори на нуждата да се прекъсне тази зависимост.

Ако прекъснем тази зависимост, ние ще се изправим пред възможността да взимаме автентични политически решения, съобразени със ситуацията в България, изтъкна Дончева. Тя прогнозира, че сегашното ръководство на БСП ще има съдбата на Иван Костов.

Татяна Дончева Тотева е народен представител в 38, 39 и 40-тото Народно събрание. Смятана е за един от инакомислещите в БСП, заради острите критики, които е отправяла към Станишев и др. членове на ръководството на БСП. На 21 април 2011 Татяна Дончева представи Движение 21 — гражданска формация, която обединява „около каузата на промяната и европейското бъдеще на България активни граждани, които споделят демократичните ценности свобода, справедливост и солидарност“.

Станете почитател на Класа