Обсъждат Изборния кодекс в парламента

Всички участници в изборите трябва да имат равен достъп до обществените медии за отразяването на тяхната предизборна кампанияя пдслр Мая Манолова, заместник-председател на Народното събрание и председател на комисията Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс .
Според Манолова - дискусиите трябва да се осъществяват по предварително заявени теми. Трябва да се осигури равнопоставена тарифа за участниците в изборите, за да може обществото да бъде информирано за участващите партии и коалиции. Частните медии трябва да изготвят правила и достъпна тарифа за участниците в изборите.
Големите медии трябва да осигуряват безплатно ефирно време на партии, коалиции и инициативни комитети. Предложенията са – осигуряване за възможност за безплатно отразяване в обществени медии. Има предложение, държавата да закупува медийни пакети за отразяване на предизборните кампании.
По темата за агитационни материали – повечето от организациите на гражданите очакват в новия изборен кодекс да има дефниниция за изборна реклама и дефиниция за изборна агитация.
Другият въпрос е за социологическите проучвания – да бъдат ли те огласяване преди изборния ден и в самия изборен ден.
Обществените и частни медии трябва да изготвят нови правила и регламент за отразяване, който да задоволи гражданите и партиите, посочи Мая Манолова.

Станете почитател на Класа