Плевнелиев реагира на скандала с тефтерчето на Златанов

В позиция, разпространена от прессекретариата на президента заради данните от брифинга на прокуратурата, се показва хронологията на взаимоотношенията между антикорупционното звено и държавния глава.   Със свое официално писмо от 19.09.2012 г. председателят на комисията е поискал от президента да представи доказателства от кой момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управления на търговските дружества където е участвал преди избирането си за регионален министър в кабинета „Борисов”.

В своя отговор от 21.09.2012 (с изходящ номер 37-00-36) Плевнелиев е представил доказателства, че в законовия срок е предприел всички необходими действия за освобождаването си от тези дружества, се посочва в позицията на прессекретариата на „Дондуков” 2, като се уточнява, че всички тези документи така или иначе са публични и достъпни онлайн на страницата на Търговския регистър.

До този момент Плевнелиев не е официално уведомен за решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, се допълва в съобщението. Държавният глава настоява  цялата преписка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по този случай да бъде публично оповестена  с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации.
Припомняме, че на брифинг по-рано в сряда зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и колегите му от Софийска градска прокуратура изнесоха скандални данни за шефа на комисията Филип Златанов. Според негов таен бележник той по директива отгоре е укривал, забавял и дори прекратявал преписки без да уведоми прокуратурата, както е по закон.

Сред бележките на няколко пъти се видя и името на президента Росен Плевнелиев,

както и на един от съветниците му – Димана Ранкова. „Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно” и „Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет”, се казва в две от бележките.

Станете почитател на Класа