Вигенин: Има над 25% политически назначения в представителствата ни в чужбина

Малко над 25% от ръководителите на задгранични представителства на България в чужбина са политически назначения. Това отчете министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред парламентарната комисия по външна политика и посочи, че това е проблем, останал от предишното правителство. По думите му към този момент вече е нарушен Законът за дипломатическата служба, според който външните за системата назначения не трябва да са повече от 20%. Вигенин посочи, че общият брой на задграничните представителства е 99, като това включва посолства, постоянни представителства и генерални консулства. Ако политическите назначения бъдат изчислени на база на реално действащите ръководители на задгранични мисии, процентът е още по-висок, отбеляза той. Външни за системата са 14 от 53-ма реално действащи извънредни и пълномощни посланици, девет от 14 генерални консули и двама от седем постоянни представители, каза външният министър. Политическите назначения трябва да останат в историята, смята Вигенин. Ще бъдем много строги по отношение на това дали политическите назначения реално изпълняват функциите си
на дипломати, на представители на България, или се изживяват като политически представители, посочи той. Вигенин обаче каза, че вероятно само заради надхвърления процент на политическите назначения няма да се предприемат отзовавания.
Външният министър съобщи, че на финална фаза е подготовката на етичен кодекс, предвиден в Закона за дипломатическата служба, който, според него, ще създаде известни правила, на които трябва да отговарят посланиците.
МВнР подготвя промени в Закона за дипломатическата служба, каза още Вигенин. Въпрос на преценка е дали да се намали квотата на политическите назначения сред ръководителите на задгранични мисии от 20 на 10%, или изобщо да се премахне, като се предвиди само по изключение да се правят такива назначения, обясни той.

Станете почитател на Класа