Бившият шеф на СДВР е избран за кмет на район „Витоша“

Столичният общински съвет (СОС) избра с тайно гласуване в четвъртък бившия шеф на СДВР Валери Йорданов за кмет на район "Витоша". "За" гласуваха 34 съветници, против - трима, две са били недействителните бюлетини, а един общински съветник се е въздържал. Предложението за избор на кмет на район "Витоша" в лицето на Валери Йорданов е направено от мен и аз стоя зад него, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че е работила с Йорданов в много трудни моменти, в качеството му на директор на СДВР. Фандъкова била разгледала седем-осем други кандидатури за районни кметове и е предпочела да предложи именно Йорданов.
Валери Йорданов заема мястото на Стойко Дуков. Той подаде оставка, след като някогашният общински съветник и настоящ депутат от левицата Георги Кадиев сигнализира за редица нарушения в районната община, свързани с отдаването на общински обекти под наем. Проверката, назначена от кмета Фандъкова, е установила, че има нарушения и затова предлага Дуков да бъде освободен.
В началото на юни Валери Йорданов беше освободен от поста директор на СДРВ от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Причината да бъде поискана оставката му беше "неупражнен контрол", а поводът – продажба на контрабандни цигари пред очите на столични полицаи. По време на дебатите общинският съветник от БСП Милка Христова заяви, че тя и нейните колеги от левицата няма да участват в гласуването. Николай Стойнев, заместник- председател на СОС, посочи, че кметът на Берлин например се избира от общински съвет. В това няма нищо нередно, той е успешен кмет, който развива града си, заяви Стойнев. Според съветника от ДСБ ген. Атанас Атанасов, Валери Йорданов се назначава за кмет на "Витоша" само, за да му се намери работа. Атанасов посочи, че не познава качествата на Валери Йорданов, който по думите му може и да бъде и добър кмет.

 

 

 

Станете почитател на Класа