Парламентът избра Владимир Писанчев за председател на ДАНС

 Със 104 гласа "за" от 119 гласували, само 1 „против” и 14 „въздържал се” народните представители избраха Владимир Писанчев за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Преди гласуването премиерът Пламен Орешарски прочете предложението си Владимир Писанчев да бъде избран за шеф на ДАНС и представи кандидатурата му.
Писанчев от първите години на трудовия си стаж е работил в системата на МВР от инспектор, директор и след 2008 г. е неизменно служител на ДАНС, където е заемал различни ръководни длъжности, изброи Орешарски. Той разясни, че че изборът му към вътрешен човек за системата е мотивиран до голяма степен от високата обществена чувствителност. По думите на Орешарски, „най-добрият критерий за оценка на дейността на Владимир Писанчев ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и степента, в която ще видим подобряване събираемостта на приходите. Премиерът обясни, че това са причините, поради които лично ще наблюдава дейността на председателя на ДАНС, който обаче ще се отчита не само пред премиера, а и пред парламентарната комисия за контрол над ДАНС.
Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев обясни, че няма да подкрепи избора на Писанчев заради разработката "Галерия", при която бяха подслушвани журналисти и политици.
„Надявам се, че утре в някое тефтерче няма да пише: Г.К. да бъде ударен”, каза Кадиев.
Парламентарната група на "Атака" също няма да подкрепи Писанчев и ще гласува "въздържал се", обяви от парламентарната трибуна депутатът Десислав Чуколов. Той заяви, че партията си запазва правото да подкрепя работата на ДАНС но ще бъде коректив на Агенцията.
Важно е да се обърне внимание на координацията на службите в страната – и в тази връзка голяма роля ще има Съветът по национална сигурност към Министерски съвет. Това каза Владимир Писанчев по време на разискванията в пленарната зала. В унисон с казаното от премиера Писанчев посочи, че особено важно е работата на Агенцията да бъде насочена към данъчните престъпления, контрабандата, корупцията, организираната престъпност, обясни кандидатът.

Владимир Писанчев е роден през 1963 г. в София. Магистър е от СУ „Св. Климент Охридски”. Започва работа в дирекция "Оперативно издирване" на МВР през 1992 г., а година по-късно е назначен в НС "Сигурност" – МВР, където преминава през всички нива на служебната йерархия. Започнал работа в ДАНС, той напуска по собствено желание през октомври 2008 г., когато е директор на дирекция. През 2009 г. отново е назначен като директор в ДАНС, а през 2012 г. е определен за заместник-председател на агенцията. 

Станете почитател на Класа