Съдът върна на работата бивш служител на НСО, уволнен заради нападението над Доган

Състав наАдминистративен съд-София отмени заповедта за уволнение на бившия служител на НСО Георги Василев Райков, който беше освободен след нападението над Ахмед Доган в НДК от Октай Енимехмедов на 19 януари 2013 г.

Заповедта за уволнението на полк. Райков е издадена на 23 януари 2013 г. от и.д. началника на НСО. По време на конгреса на ДПС Райков е отговарял за авангарда – хората, които са охранявали подстъпите към залата, където се проведе партийния конгрес. Райков беше първият гард, който обезвреди Октай Енимехмедов и се опита да го опази от побоя, който делегатите от ДПС му нанесоха.

Заедно с Райков, заради инцидента, беше уволнен и шефът на личната охрана на Доган, а други шестима служители получиха дисциплинарни наказания.

Съдът е приел, че уволнението на Райков трябва да се отмени, защото не са посочени мотиви, с които началникът на НСО да анализира подробно приетата фактическа обстановка и причините за инцидента с охраняваното лице. Освен това според магистратите вината на охранителя не е доказана.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Станете почитател на Класа