Плевнелиев очаква атаките срещу него да продължат

Президентът е убеден, че атаките срещу него няма да спрат. Гласът му обаче нямало да бъде заглушен. Така държавният глава коментира скандала с тефтерчето на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в който фигурира и името на Росен Плевнелиев. Според него този скандал имал за цел да отклони вниманието на обществото от основните проблеми в държавата.
По време на словото си за края на честванията за 100-годишнината от Балканските войни във Военна академия президентът допълни още, че не сме се поучили от грешките в миналото – продължава без доказателства да се коментират досъдебни производства, като даде пример със СРС-тата, които бившият вътрешен министър Цветанов чете от трибуната на Народното събрание.
„И опозицията заклейми Цветанов, че посочва и частично показва данни от досъдебно производство, което е в ход. Сега в момента се случва същото. Очаквайте от мен да защитавам институциите и да не давам преждевременни и лишени от факти оценки. Нека да бъда ясен -независимо колко е рейтингът ми и кой и как ще го мери, моят глас няма да бъде заглушен. Президентът няма да стане послушен и зависим”, заяви Плевнелиев.
Той увери, че знае кой стои зад атаките срещу президентската институция и даде пример, че го нападат за офшорни сметки, а в същото времесе се подготвя сделка за купуване на пенсионен фонд от офшорна фирма с неясни капитали. Става въпрос за скандалната новина за готвената покупко-продажба на фонда „Доверие”.
„Готови ли сме да дадем публичните пари на офшорни компании, да направим българските пенсионери затворници, да станем зависими от компании? Зад тази офшорка могат да стоят парите на руската мафия, на кой знае кого. Затова аз не разполагам с така информация и ние сме длъжни да отсеем важното от неважното. Милиардите на българските пенсионери стоят под въпрос”, подчерта държавният глава.
Той подкрепи промените в Закона за обществените поръчки, подготвян в парламента и съобщи, че има шанс ГЕРБ да се върнат в Народното събрание, ако Изборният кодекс влезе за обсъждане в пленарна зала.
„В момента има шанс и аз го виждам и усещам, има шанс парламентът да заработи и ПП ГЕРБ да се върне в него, да започнат да се коват важните неща, и опозицията да бъде опозиция – да посочва бездействията и проблемните решения на управляващите. Бойко Борисов няколко пъти публично подаде ръка за диалог и за търсене на решения. Аз мисля, че имаме златен шанс това да се случи в парламента. Надявам се това да стане факт в следващите дни”, добави президентът и изтъкна, че обратното би било реваншизъм, политическо противопоставяне и партизански битки, които не водят до никъде.
Президентът каза още, че е леко притеснен за избора на шеф на ДАНС без да бъде чут гласъта на гражданите. Според държавния глава мегаструктурата ДАНС и ГДБОП в комбинация отново може да роди мегаскандал поради факта, че се контролира само от премиера и той носи отговорност за действията й.

 

 

Станете почитател на Класа