Мирослава Тодорова иска конкретни проверки на висши магистрати

Изтеклите в публичното пространство записи с участието на висши магистрати са шанс да се започне конкретна проверка по разплитане на връзки, обвързаности, процеси и начини на вземане на решения. Това заяви бившият председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова в интервю за предаването „Неделя 150” на БНР.
Тодорова допълни, че Съюзът на съдиите е разпространил отворено писмо до Висшия съдебен съвет с конкретни предложения всички изтекли в медиите разговори, в които участват магистрати, записани чрез законни или незаконни специални разузнавателни средства, да бъдат обект на една обща дискусия, която да премине в конкретна проверка за кариерната съдба на определени прокурори и развитието на определени дела. Според нея това е начинът за формулиране на диагнозата и вземането на адекватни решения на проблема.
„Тази ескалация на напрежението в общността, липсата на уважение към институциите от страна на гражданите и липсата на решения е опасен процес. Основният капитал на съдебната власт, за да може да внася ред, е авторитетът на гражданите. Ситуацията в съдебната власт е опасна и налага изключително бързи, решителни и компетентни мерки”, обясни Тодорова.

Станете почитател на Класа