„Хюман райтс уоч” призова за разследване на полицейското насилие

Българското правителство трябва да започне разследване заради действията на полицията по време на ожесточените сблъсъци на 23 юли 2013 година пред българския парламент, при които бяха ранени 17 души, заяви в свое изявление „Хюман райтс уоч”.

„Обезпокояващата информация, че полицията бие протестиращи и журналисти, изисква разследване”, заяви Лидия Гал от „Хюман райтс уоч” на Балканите и в Източна Европа. „Демонстрантите трябва да се въздържат от насилие, а полицията да не прекалява с използването на сила срещу хората, които упражняват правото си на протест”, заяви още Гал, цитирана от „Фокус”.

Демонстрантите, участващи в антиправителствените протести, блокираха парламента, като попречиха на над 100 министри, депутати и журналисти да напуснат сградата. Докато полицията се е опитвала да изведе блокираните хора с автобус, протестиращите са блокирали пътя. Представител на Българския хелзинкски комитет, който е бил свидетел на сблъсъците, казва, че към 22 часа на 23 юли служители на полицията за борба с безредиците са започнали наслуки да бият демонстранти с полицейски палки, да ги бутат с щитовете и да ги ритат. Прелитали са камъни и пластмасови бутилки. Полицията е нанесла побой и на петима журналисти, пише на сайта си „Хюман райтс уоч”.

Станете почитател на Класа