Орешарски: БСП решава кога да свърши мандатът на правителството

БСП като мандатоносител може да реши кога да свърши мандатът, заяви премиерът Пламен Орешарски в кулоарите на мента, в отговор на въпрос дали от БСП са водили разговори с него за предсрочни избори. Аз не съм политически човек и няма да участвам в избори, така че не ми задавайте на мен въпроса за изборите, каза той.
Това, което аз съм поел като ангажимент, е на база на тази програма да правя периодични, краткосрочни екшън планове, които да отчитам, и мисля, че до този момент се стремя да правя точно това, посочи Орешарски.
Програмата за управление, която ще бъде внесена през следващата седмица в парламента, е с много мерки, част от които дори прехвърлят този мандат, коментира премиерът. Не търсете каквито и да е скрити сигнали в програмата, както и досега се опитваха да го правят, посочи той в отговор на въпрос защо програмата е с хоризонт до пролетта. Вчера от БСП обявиха, че утре на Национален съвет ще обсъдят проектопрограма за управление с мерки до март, а през следващата седмица тя ще бъде внесена в Народното събрание.
Още в началото на мандата обявих, че имаме програмни приоритети, които ще развия в програма, от програмните приоритети изведохме спешни и неотложни мерки, част от които вече са изпълнени и аз отчетох, друга част са в ход на изпълнение, припомни премиерът.
Той уточни, че има някои мерки, които надхвърлят и 10 години. Ако успеем да изпълним програмата до пролетта, би трябвало да сме гениални, а не сме такива, допълни Орешарски.
Бих се радвал в дискусията в пленарна зала да се включи и опозицията, за да може някои от дългосрочните мерки, които ще могат само да стартират сега, да се изпълняват и през следващи години, посочи министър-председателят.
На въпрос дали смята за грешка акцията с извеждането на депутатите с автобус през нощта на 23 срещу 24 юли Орешарски каза, че приема за голяма грешка действията на тази малка група протестиращи, които са ескалирали напрежението и не са се държали по демократичен начин.
Демокрация с насилие не се установява, другото е въпрос на оперативни решения на място, посочи министър-председателят. Той каза, че е видял кадри на хора, които хвърлят едри камъни, които няма как да са в центъра на София, което сигурно говори за предварителна подготовка.
Орешарски уточни, че от периодичните контакти, които има с президента, не е останал с впечатление, че държавният глава възнамерява да свиква КСНС.

 

 

Станете почитател на Класа