СДВР призна, че полицай е счупил стъклото на белия автобус с депутатите

Ден след като в Youtube бе качен видеоклип, показващ и доказващ, че полицай чупи отвътре с щита си стъклото на прословутия бял автобус с депутати и министри, опитал се да пробие блокадата на протестиращите малко след 22 часа на 23 юли, от СДВР признаха, че това наистина е така – т.е. стъклото е счупено от полицай, намиращ се вътре в автобуса. От СДВР обаче уточняват, че това било направено, тъй като стъклото вече е било пукнато и е имало опасност да се счупи на малки парчета и да рани хората вътре, съобщи bTv.

Клипчето от напрегнатата нощ на 23 срещу 24 юли със заглавие „Мистификацията “ТУР ЗА ОВАЦИИ” 23.07.2013г.” е заснето с любителска камера. На него се вижда как стъклото се чупи навън, а вътре прозира полицейски щит.

Според мненията под видеото в социалната мрежа това доказва, че протестиращите нямат вина за размириците, а те са били предизвикани от самите служители на реда.

В дните след стълкновенията между полицаи и протестиращи покрай опита автобусът да бъде изкаран от зоната за сигурност край парламента по най-дългия път и през най-голямото струпване на демонстранти, се твърдеше, че протестиращи с камъни са счупили прозореца отвън.

Днес депутатът от БСП Антон Кутев каза, че са били счупени и пукнати не един, а поне пет от прозорците на злополучния автобус. Редица експерти по сигурност, сред които и бившият министър Румен Петков и главният прокурор Сотир Цацаров окачествиха като груба грешка опита депутати и министри да бъдат изведени по този начин и точно в този час, но министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев не се съгласи с тези критики.

При размириците пострадаха повече от 10 човека – протестиращи и полицаи.

Станете почитател на Класа