Намериха в СДОТО още тефтерчета с номера за подслушване

Хора от Специализираната дирекция “Оперативни технически операции” (СДОТО) в МВР са имали тефтерчета с телефонни номера на хора, чиито разговори е трябвало да прихващат с мобилната техника, монтирана в автомобили, наричани кечъри. Това съобщава “Труд”, позовавайки се на източници в прокуратурата. Според тях разследващите са открили няколко такива тефтерчета и в момента проверяват дали за номерата вътре има разрешение от съдия да бъдат подслушвани. По неофициална информация обаче за част от телефонните номера няма съдебни разрешения.

Така се потвърждава тезата на обвинението, че служители на СДОТО са подслушвали и незаконно. По чия заповед или по чия инициатива, прокурорите още събират доказателства.Обвинени по делото за кечърите са бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Кацаров ще отговаря и за това, че е удостоверил неверни обстоятелства. В справка от 3 април той заявил, че със специализираната техника не може да се проследява и подслушва. Прокуратурата обаче разполага с доказателства за обратното.

Обвиняем е и отстраненият вече шеф на отдел Четвърти в СДОТО Радко Димитров, станал известен като Радко Отвертката. Той е подведен под отговорност за опита си да осуети разследването. Щом разбрал, че има сигнал за незаконното подслушване, той напуснал тържеството по случай 50-годишния си юбилей и отишъл с отвертка да изтрива записите. Разследващите продължават да правят опити да възстановят изтритата информация. Те са изготвили и молба за правна помощ до държавата производител на спецтехниката.

Очевидно обаче никой не се е погрижил да унищожи и тефтерчетата с телефонни номера на подслушваните. По неофициална информация всеки служител на СДОТО, който бил ангажиран с работа в кечърите е трябвало да носи такова тефтерче, допълва "Труд".

Станете почитател на Класа