Цветлин Йовчев закрива СОД към МВР

Вътрешният министър Цветлин Йовчев закрива полицейския СОД (Сектор "Сигнално-охранителна дейност"). Това е част от структурната промяна в МВР, планирана от новото ръководство на министерството. Държавната охрана вече е спряла да сключва договори с нови клиенти, а до края на годината всички подписани договори ще бъдат спрени. Според нова телевизия след като полицейският СОД бъде закрит, над 10 000 охранявани от тях обекта в цялата страна ще бъдат охранявани вече от частни охранителни фирми. СОД осигурявала над 25 млн. лева годишно приходи в бюджета.

Дейността на сектор "Сигнално-охранителна дейност" - СОД ще бъде прекратена, тъй като е търговска и създава сериозен конфликт на интереси, каза зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов в интервю за Агенция "Фокус". "Един от приоритетите на ръководството на МВР е реформа в системата и едно от основните неща в същността на тази реформа е освобождаване от несвойствените дейности.

Сигнално-охранителната дейност на министерството в момента е несвойствена, тъй като е вид търговска дейност. Министерството на вътрешните работи е създадено, не за да генерира търговска печалба, а да генерира сигурност. Това е мотивът, поради който се взе решение да бъде прекратена тази дейност, тъй като в момента се намираме в много сериозен конфликт на интереси - съгласно действащите нормативни актове МВР издава лицензите на охранителната дейност, а същевременно министерството извършва такава дейност и това е нелоялна конкуренция, както констатират фирмите, занимаващи се с такава дейност", посочи Маринов.

Той съобщи, че са получили писмо в подкрепа на предприетите стъпки от БСК и от Асоциацията на фирмите, извършващи охранителна дейност с технически средства.

Станете почитател на Класа