Борисов предлага на Реформаторския блок заедно да свалят кабинета

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага на партиите от Реформаторския блок съвместен план за сваляне на кабинета „Орешарски” и общо управление след това, предаде БНР.
Той припомни тезата си, че през последните няколко години е „биел БСП и ДПС заедно”, но вече е необходимо по-широко обединение, защото „сега мощността на ГЕРБ не е толкова голяма”. „Център-дясното е много по-голямо от лявото. Въпросът е да накараме всички хора в тази област център-дясно да гласуват за своите си политически партии. ГЕРБ, ДСБ, СДС, партията на госпожа Кунева и кой ли не още. Тогава всички ще сме много по-силни. Това е алтернативата, това е вариантът,” коментира Бойко Борисов в Разлог.
Настояването на лидера на ГЕРБ идва след многократните заявки от стана на Реформаторския блок, че сътрудничеството с бившата управляваща партия е невъзможно. Борисов обаче продължава да настоява, след като партията му се оказа изолирана и зае ролята на опозиция в 42-то Народно събрание, въпреки че спечели изборите на 12 май. Той призова за незабавно свикване на извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде обсъдено президентското вето върху актуализацията на бюджета. От ГЕРБ вече са организирали подписка за предсрочното прекратяване на парламентарната ваканция.
Според него след президентското вето върху актуализацията на бюджета БСП, ДПС и „Атака” трябвало веднага да се съберат преди края на ваканцията си на 30 август и да гласуват отново промените. „Ние инициирахме, така, както е по закон, подписка да ги съберем още следващата седмица да изговорим още веднъж това, което е опасно, това, което е ненужно или това, което, да речем, неминуемо ще мине, но поне хората да знаят и да го изгласуваме. И ще свикаме още следващата седмица парламента,” обясни Борисов.
Въпреки декларациите от страна на управляващите, че мотивите на Росен Плевнелиев да върне някои текстове са несъстоятелни, Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще предложи на опонентите си да се съобразят с „президентското вето с неговите много добри аргументи”. „Поне в частта, в която видно е, че грешат да не я приемат нея. Да не вървят на инат. Това са парите на хората, не са техни пари,” посъветва Борисов.

Станете почитател на Класа