Първанов: Без санкция на ООН не бива да подкрепяме военна ситуация в Сирия

Не бива да се заобикалят и да се пренебрегват органите, които са призвани да решават проблемите в Сирия като например ООН. Без санкция на ООН, ние не би трябвало да подкрепяме военна ситуация в Сирия. Това заяви Георги Първанов пред Нова телевизия. Първанов определи изказването на министъра на външните работи като балансирано. „Аз откривам много прилики със ситуацията в Ирак през 2003 година. Тогава направих изявление, в което заявих, че не подкрепям тази война, защото всяка война е тежко поражение за дипломацията”, коментира Първанов. По думите му „много пъти казваме „Хоп” преди да сме готови да скочим”. „Опасявам се, че в Сирия може да се повтори това, което видяхме в Ирак. Увеличава се хранителната среда за тероризма, а ние трябва да я ограничаваме”, отбеляза още Първанов.

Бившият лидер на БСП коментира, че БСП вече не е толкова голяма партия, нито като влияние, нито като членски състав. Според Първанов в БСП трябва да се промени идеята, защото левицата в цяла Европа търси нови групи, нови идеи и освен това „пенсионерите не могат да останат единствената социална група, на която да се опираме”.

Първанов е на мнение, че трябва да се възроди вътрешната демокрация в левицата. „Бих предложил да направим вътрешнопартийно допитване и вътрешнопартиен референдум за плоския данък например”, посочи Георги Първанов. Той не пропусна да отправи нападки срещу сегашния лидер на БСП Сергей Станишев, в които кой знае защо сложи и експремиера Бойко Борисов.

„Самият Борисов трябва да признае, че съжалява за подкрепата, която даде на Станишев на конгреса през миналата година. Тогава ми ясно, че има доста задкулисни игри и аз не искам да участвам в такива игри”, посочи още Първанов. На въпрос дали ще прави нова политическа формация Георги Първанов заяви, че иска да направи една своеобразна мрежа от дискусионни форуми, които ще започнат още през септември. „Целта на тези форуми е да потърсим отговори, свързани с приоритетите, с изборния кодекс, с париите, с конкретна политика”, подчерта Първанов.

Станете почитател на Класа