Плевнелиев: Ще изпълним ангажиментите си към НАТО

При евентуални действия срещу Сирия България ще действа солидарно спрямо своите ангажименти в евроатлантическото семейство. Това обяви днес в Шабла президентът Росен Плевнелиев, който присъства на учението "Шабла 2013". Държавният глава разясни, че намеренията му са да не свиква в момента Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), а да направи това на един по-късен етап заради договорката с представителите на парламентарно представените политически сили темата да е реформата в сектор "Сигурност".

Ако обаче се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона, е възможно да реагирам бързо и да свикам КСНС много по-рано от предвиденото спрямо ситуацията, увери президентът Росен Плевнелиев.

Президентът очаква данните на правителството за това, дали има опасност от бежанска вълна и има ли искания към България. Главният секретар на президентството ще участва в Съвета по сигурността към Министерския съвет, който ще заседава в петък.

От своя страна военният министър Ангел Найденов съобщи, че правителството ще съобщи окончателната държавна позиция по конфликта след заседанието, но България няма възможност да участва в евентуална война. Двамата с Плевнелиев наблюдаваха съвместни стрелби на български и сръбски части на полигона „Шабла".

„Известно е, че в международната общност няма единно становище по отношението на използването на сила в Сирия. Именно заради това България трябва внимателно да прецени своята позиция. България е за диалог в решаването на сирийската криза, докато не се изчерпят всички възможности за мир. Не притежаваме способността за преки военни действия", каза военният министър.
Ангел Найденов съобщи, че България е готова да посрещне евентуална бежанска вълна и потвърди големия ръст на бежанците от Близкия Изток, половината от който е от сирийци. В сряда правителството отпусна над половин милиард лева за изграждането на нов бежански център.
Пенсионната реформа не трябва да бъде спирана, а трябва да бъде продължена, каза още  Росен Плевнелиев.
Надявам се правителството да излезе с отчет за свършеното в първите сто дни, който да бъде публичен, така че не президентът да дава своята оценка, а народът и обществото да направят своята обективна и вярна оценка за случващото се в България - заяви президентът Росен Плевнелиев.
По думите му - фактите категорично сочат, че правителството работи в много трудна и динамична среда – среда на постоянни протести и среда на много ниско доверие на гражданите генерално към всички политически партии, политици и към институциите.
Икономическата криза в Европа не си тръгва вече пета година, тоест правителството работи и в много тежка икономическа ситуация. Същевременно доверието към институциите, което е ниско генерално, за съжаление води до това, че някои важни реформи, както и постигането на консенсус по най-важните приоритети за държавата, все още не се случват. Не мога да бъда доволен и очаквам, като и самият аз ще допринеса с всяко свое действие именно за това, когато е тежко, и когато е трудно на всички, трябва да има обединение и консенсус по някои важни теми.
Според президента - длъжни сме да постигнем консенсус по темата с еврофондовете 2014 - 2020 и договора за партньорство, за да можем легитимно да управляваме европейските пари до 2020 г.
Длъжни сме да постигнем консенсус по решаването на политическата криза, в която нацията се намира - каза президентът.
Длъжни сме да постигнем консенсус по важни реформи, които трябва да бъдат продължени, а не спирани. Визирам пенсионната реформа – тя не трябва да бъде спирана и замразявана. Тя трябва да бъде продължена. Визирам реформите в здравеопазването, където се наливат 3,5 милиарда лева със съмнителен ефект - преди 10 години България е давала 1 милиард.
Според президента - други важни реформи, са свързани с демографския проблем на нацията, както и сектор сигурност, енергетика. Надявам се много, всички политици, включително и правителството, да излязат от ежедневното противопоставяне, от битките, които се водят на всички нива и да дадат отговори на най-важните въпроси, които народът постави на дневен ред от началото на тази година - каза президентът Росен Плевнелиев.

Станете почитател на Класа