Боряна Димитрова: Подкрепата за кабинета е 22-23%

Подкрепата за правителството се запазва – 22-23%, но извън тази твърда партийна подкрепа наблюдаваме е един драматичен ръст на негативните оценки на кабинета за първите им 100 дни управление – от 23-24 на сто сега те са 47 на сто”. Това съобщи в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия социологът Боряна Димитрова от “Алфа рисърч”. По думите й досега те не са наблюдавали толкова рязък ръст на негативните оценки за първите 100 дни на едно правителство. Димитрова допълни, че ръстът на негативните нагласи е във всички социални групи – и сред работници, и сред учащи, и в провинцията.

Изследване на „Алфа Рисърч” показва, че 84% от хората смята, че кадровата политика на правителството не е добра и на високи длъжности се издигат непочтени и некомпетентни личности. По думите на Димитрова има две основни причини за този висок процент. Първата е, че заявката на кабинета е била за експертно правителство и това, което е взривило общественото мнение е било назначението на Делян Пеевски.

Тази негативна оценка би била при всяко управление, но хората не могат да кажат какво друго искат, защото не се вижда политическата алтернатива, коментира социалогът Кольо Колев от “Медиана”.

Има криза на политическото представителство, има ниша на търсенето на нещо ново, изтъкна Кольо Колев. Според него въпросът е дали Реформаторският блок ще може да се легитимира като това ново и да реализира своя потенциал.

Станете почитател на Класа