Марси Рийс: САЩ биха оценили, ако вътрешните назначения се консултират с нас

САЩ биха оценили ако управляващите в България се консултират с тях при вътрешни назначения на т.нар. чувствителни позиции, но това все пак зависи от правителството. Такъв коментар даде пред bTv американският посланик в България Марси Рийс по темата за протестите, започнали преди три месеца след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тя посочи, че в момента политическата ситуация се дефинира от продължаващото гражданско недоволство и хората имат право да знаят при назначаването на хора на подобни служби с какви качества този човек ще допринесе към работата. Г-жа Рийс уточни, че сегашният председател на ДАНС не е бил обект на обсъждане с нея, защото вече е заемал ръководна длъжност в агенцията.

Марси Рийс не се ангажира с позиция дали предсрочните избори или стабилността на кабинета са по-доброто решение за България в момента, тъй като решението трябвало да бъде взето от българите, но отново предложи американско ноу-хау.

„Ние като най- старата конституционна демокрация можем да помогнем в укрепването на демократичността, с експертен опит и съвети”, увери дипломатично посланик Рийс.

За методическа помощ, съвети и данни се обяви посланикът на САЩ и по темата с проучването и добива на шистов газ. Тя посочи, че кабинетът на Пламен Орешарски не е заел позиция по темата и българите трябва да вземат това решение. Рийс призова за открита дискусия основана на обективна информация у нас и даде пример с родината си, където след обсъждане в страната се е понижила цената на енергията и ”изглежда, че ще имаме енергийна независимост”.

„Радваме се дадем научни данни и да споделим опита които имаме и по отношение на регулациите, това е правилната роля на САЩ", изтъкна посланик Марси Рийс.

Станете почитател на Класа