Вигенин: България не бива да участва във военна операция без мандат на Съвета на сигурност на ООН

България не може и не бива да участва във военна операция, особено когато е без мандата на Съвета за сигурност на ООН. Дори да има мандат, ние трябва много въздържано да подходим към нещо подобно, защото трябва да сме наясно с нашите собствени възможности и да знаем къде наистина можем да бъдем полезни и с какво. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин в предаването „Добро утро, България!” на ТВ7 във вторник.
Според него затварянето на българо-турската граница за бежанци е крайна стъпка, която може да се предприеме, само ако ситуацията не може да бъде контролирана от властите и има масово навлизане на бежанци.
„Бежанците, които влизат в България, ще бъдат контролирани и проверявани. Ще проведем разговори и с колегите от Турция за опит и от тяхна страна да бъде затегнат контрола на границите”, обясни министърът.
Според него шансът за мирно решаване на кризата в момента е доста по-вероятен, отколкото преди срещата във Вилнюс на министрите на външните работи от страните-членки на Европейския съюз.
„Всеки, който има и най-малката мисъл за бъдещето на Сирия, трябва да седне на масата за преговорите и гарант за резултата да станат САЩ, Русия , постоянните членове на Съвета за сигурност към ООН и всички, които имат с какво да подкрепят този процес – между тях е и България. Аз съм умерен оптимист, че развитието от вчера и готовността, обявена от външния министър на Сирия, да предостави под контрола на ООН химическите оръжия и евентуалното последващо тяхно унищожаване, е положителна стъпка. Ако това стане вече може да се мисли за следващата стъпка – преминаване към мирен процес на преход в Сирия. Но това не значи, че автоматично отпада опасността от военна акция”, каза Вигенин.

 

Станете почитател на Класа