Хасан Адемов: Не е ясно дали ще се вдигнат минималните заплати от 1 октомври

Не е ясно дали правителството ще вдигне минималните работни заплати от 1 октомври. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, който гостува в сутрешния блок на Нова телевизия.

Социалният министър обясни, че за да има такова увеличение, трябва да има съобразяване преди всичко с икономическите параметри в страната и това да става с малки стъпки, за да не бъде нарушен балансът.
„Едва ли мога да дам категорична преценка кога, но най-вероятно това ще се реши на Съвета за тристранно сътрудничество, ако ние успеем да убедим работодателите, че такава стъпка е необходима", посочи Адемов, който изтъкна, че на тристранката не се взимат решения, а се изслушват аргументи.

Министърът на труда не се ангажира и с прогноза дали ще има коледни добавки за пенсионерите. Адемов подчерта, че за да се вземе категорично решение на този въпрос, трябва да приключи анализът на държавното обществено осигуряване.
„Докато не приключи отчетът за приходите на държавния бюджет, не може да се каже", категоричен бе той.

В случай, че подобно увеличение стане факт, по думите на министър Адемов, то ще бъде от порядъка на 35-40 лв., които да се намерят. Те от своя страна да осигурят коледна добавка от 50 лева на тези, които получават пенсии до 200 лева. Признавайки, че такова решение е изключително трудно и несправедливо, министърът посочи, че единият възможен вариант за допълнителни пари е чрез диференцирано заплащане, а другият вариант - по 50 лева.

Министър Адемов се разграничи и от коментар за вчерашното изказване на Станишев, че идеята за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е била на ДПС.
„Нека да изчакам решението на колективния отговор", призова той.

Станете почитател на Класа