БСП дава положителна оценка на първите 100 дни на кабинета

Имаме основание да дадем положителна оценка на първите 100 дни от управлението на правителството на Пламен Орешарски. Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция във вторник. „Съпротивата срещу работата на правителството е сериозна, много добре организирана и ожесточена. Зад тази съпротива, прозират много интереси. Това са интереси на политически партии, които не влязоха в парламента, нови партии. Въпреки стремежа Народното събрание и кабинетът да не работят, двете институции работят, и затова говорят фактите и действията на кабинета. Едно много важно постижение е създаване на законодателните условия за намаляване цените на електроенергията, което не се е случвало през последните 20 години. Наред с това в икономиката и енергетиката бяха отпушени възможности за износ”, обясни Станишев.
По думите му, като лява партия, БСП ще настоява правителството да реализира пакет от социални мерки. „Искам да подчертая втория по значение приоритет – организацията на икономическата среда. Няма как да се продължи политиката на Симеон Дянков. Тази порочна практика вече се прекратява. Като политически анализ и резултат от работата на правителството на Орешарски, е освобождаване от оковите на страха, които доминираха в българското общество, в медиите. Тези окови паднаха”, добави Станишев.
„Работата по европейските фондове – за последните 3 месеца имаме значително нарастване на сертифицираните за България разходи. Предстоят не по-малко важни изпитания. Ще очакваме от правителството при формирането на бюджета да се наложи политическият подход – извеждане на ясни приоритети, които да бъдат осъществявани с бюджета. Като пария ще настояваме за ясни приоритети в бюджета, като един от тях е образованието”, каза още Сергей Станишев.

Станете почитател на Класа