Орешарски: Капацитетът за прием на бежанци е надхвърлен

Капацитетът за прием на бежанци в България отдавна е надхвърлен. Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик радио. По стечение на обстоятелствата, България досега е стояла настрани от големи бежански вълни. Сега виждаме, че ние нямаме не само капацитет, а в определена степен нямаме и опит. Затова на първо време потърсих техническа помощ, за да може на първо време да се погрижим за един приемлив начин да се погрижим за сирийските граждани за международната общност .
Вицепремиерът Йовчев говори за всички проблеми с еврокомисар Сесилия Малмстрьом; засега не стои въпросът България да поиска разселване на бежанците в целия ЕС. Хората, които са на територията на нашата страна, са твърде малко, няколко хиляди души са в момента. Но те просто надхвърлят нашия капацитет, който е още по-малък. Те са около 3000 души сега, общо бежанците са 4000 души, от всички години, а капацитетът на България е между 2000 и 3000 души. На въпрос – каква е прогнозата, Орешарски каза, че ако се сбъдне най-лошото, може да очакваме десетки хиляди души.
На въпрос за това, че през 90-те години тогавашното правителство не е приело бежанци от Косово, Пламен Орешарски заяви: Съвършено различни бяха ситуациите; тогава оказахме доста сериозна, в т.ч. и материална помощ за настаняване на бежнаците от Косово в съседна Македония. Сега ситуацията е твърде различна. Затваряне на границата практически не е възможно. Една голяма част от бежанците биват залавяни на границата; трудна е каквато и да е друга реакция, когато виждате на граничната бразда майки, деца, хора в беда. Хуманизмът не предполага да стоим безучастни, каза Орешарски. Надявам се сирийската и арабската общност в България също да подпомогнат тези хора.
Напрежение в бежанските центрове се получава преди всичко заради лошите условия и най-вече – заради препълването на бежанските центрове. С походни легла по коридорите, това не са нормални условия; в някои от тях има общи сервизни помещения. Предполага се, че в тези центрове пребиваването им ще бъде в ограничен период от време; те не са направени за дълго пребиваване. Когато в един център има концентрация на много хора, логично се получава напрежение, каза Орешарски на въпрос за напрежението и информациите за бунтове в центровете за настаняване на бежанците.
Все още не е взето окончателно решение къде ще бъдат построени два нови центъра за бежанци. На първо място критерият за избор ще бъде минимални средства за изграждането им и на следващо място, реакцията на нашите съграждани, каза Орешарски.
Моля се - никога български граждани да не изпадат в ситуация да търсят помощ от други страни и това трябва да имаме предвид в случай на хора в беда, каза Орешарски.
Ще опитаме максимално да направим така, че тези хора да не се чувстват напълно изолирани; включително децата на бежанците да се инкорпорират в български училища, а не - да се правят специални училища за тях, каза Орешарски.
Надяваме се ситуацията в Сирия да се подобри, сирийските граждани да се върнат по домовете си. Преобладаващата част не идват тук по икономически съображения, а поради събитията в Сирия и страха за живота си, каза Орешарски.

Станете почитател на Класа