Дивотино влиза в правителството

Дивотино влиза в правителството. Представители на епицентъра от страшния трус от 5,8 по Рихтер, разлюлял пернишко през май миналата година, ще отидат в кабинета „Орешарски“ за среща с министрите с настояване за спешна помощ. Визитата ще бъде следващата седмица и на нея ще се настоява МС да отдели пари от заема за поправка на разцепените къщи. Пострадалите от бедствието ще води Николай Бареков.
Ще искам правителството да реагира светкавично – давам му три дни да се погрижи за хората, обяви журналистът, който днес беше в селото. Не е редно да се дават 4 милиона лева от кредита, който кабинетът ще тегли за мотоспорт, а стотици пострадали от земетресение да посрещат втора зима без покрив над главите си, каза Бареков. По негово настояване пред министър-председателя Пламен Орешарски и вицепремиера Цветлин Йовчев Комисията по бедствия и аварии отпусна около 500 000 лева за Дивотино. Малко над 300 000 от тях са за укрепване на детската градина, в която ремонтът започва още идния понеделник, както и персонална помощ за 11 домакинства с пострадали къщи. Настояването му за смяна на състава на комисията и преразглеждане на всички отхвърлени или орязани молби за обезщетения обаче не бе изпълнено. На срещата на дивотинци с министрите журналистът отново ще поиска нова експертна оценка на щетите и отпускане на помощи за извършването им.
Няма политическа воля за грижа и помощ, категорични са жителите на Дивотино. Година и половина след бедствието едва 30% от жилищата са поправени. Болшинството от хората продължават да спят в домове с огромни цепнатини по стените и се кръстят зимните студове да закъснеят. Малцина са взели обезщетение от Комисията в пълния размер на техническата оценка, останалите са с откази или с орязани до минимум суми и водят дела срещу държавата в съда.

Станете почитател на Класа