БСП не можело да е лидерска партия

БСП, като мандатоносител, даде заявка за управление още в предизборната кампания във формата на експертно правителство с премиер Пламен Орешарски, който не е член на БСП. В момента БСП е застанала зад кабинет с ясни цели и задачи, които са посочени от мандатоносителя. Това заяви Красимир Янков, народен представител от ПГ на КБ и организационен секретар на БСП, в ефира на Нова телевизия. "БСП създаде предпоставка за управление, макар и на критичния минимум в парламентарното представителство, за правителство с политика, което да работи за подобряване благосъстоянието на хората. Това са и първите стъпки на това правителство. Затова то има подкрепата както на БСП, така и на ДПС", добави той.

Той обясни защо не може БСП да се превърне в лидерска партия и да се твърди, че тя е на Сергей Станишев. "Ръководството е избрано с таен вот от Националния съвет на партията. На конгрес, чрез таен вот, делегатите са определили кои да са тези 180 члена на НС. Да кажем, че делегатите на Конгреса са на Сергей Станишев. Да, но те са избрани от членовете на партията също в голяма степен чрез таен вот", поясни Янков. Той посочи и друг факт, който показва, че БСП не е лидерска партия. "В момента имаме споделено ръководство, тъй като по предложение на председателя има четири зам.-председатели с отделни ресори и отделни секретари. Внушението, че Сергей Станишев взема еднолично решения категорично не е вярно", заяви народният представител.

Протестите трябва да останат в законовите рамки, а не да се радикализират
В коментар на продължаващите протести срещу правителството Янков заяви, че е нормално будното гражданско общество да има отношение към всички процеси и протестите са част от тази реакция, но тя трябва да е в законовите рамки, а не да се радикализира. По неговите думи спонтанните протести, тези, които са представители на будното гражданско общество, в момента са подменени от хора, които са неудовлетворени от изборния резултат.

Призовавам притисканите от управлението на Борисов да сезират институциите
По повод станалото известно тефтерчето на председателя на Комисията по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов, Красимир Янков заяви, че то показва модела на управление на държавата в мандата на Бойко Борисов, който не трябва да бъде допускан занапред. "Ако българското общество е на кръстопът и избира чрез своите представители - политиците по какъв път да продължи, то в никакъв случай не трябва да бъде по този", поясни той. Според него е необходимо и създаването на тази анкетна комисия, за да може чрез него да се стигне и до другите тефтерчета. " Призовавам всички, които по време на мандата на Бойко Борисов са били притискани по някакъв начин, свободно, без притеснения да сезират медиите и компетентните институции сега ", каза Янков.

Станете почитател на Класа