Реформаторският блок: Управляващите засилват натиска върху медиите

Управляващите не просто демонстрираха продължаването на наследените лоши практики по отношение на медиите, но ги доразвиха. Това се казва в декларация на Реформаторския блок за влошаващата се медийна обстановка в страната, разпространена в сряда.

Седемте партии от блока дават за пример "огромния натиск" върху Съвета за електронни медии (СЕМ). Те посочват избора на Иво Атанасов за член на СЕМ в навечерието на избра на генерален директор на БНТ, както и "опита на депутати от мнозинството пряко да се намесват в управлението на независимите медии".

"Актът на отстраняване на журналиста Иван Бедров от Българската редакция на "Дойче веле" след постъпило писмо от Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен собственик Цветан Василев е поредният пример за отстраняване на неудобните журналисти, разкриващи обвързаността между медии и политически и икономически интереси", пише в декларацията.

Като форма на натиск над медиите е посочено и опожаряването на журналиста от бТВ Генка Шикерова. Основната версия на полицията за момента е умишлен палеж.

Според Реформаторския блок правителството е провело масиран опит за влияние върху медийното отразяване на протестите. Част от акцията е било изявлението на председателя на парламента Михаил Миков в края на юни, в което той предупреди медиите, "особено обществените", да отразяват протестите "справедливо и спокойно".

Опит за заглушаване на медиите е и принудата да се излъчват пряко парламентарните заседания вместо протестите, както и "необяснимите августовски ваканции на новинарски предавания в телевизионния ефир".

"Основна политическа цел на Реформаторският блок е гарантиране на правото на информираност на гражданите и за нова политика по отношение на медиите, основана върху принципите на медиен плурализъм, прозрачност на собствеността и контрола върху решенията, гарантиране на независимата журналистика и подкрепа за независими обществени медии. Няма да допуснем сегашната обвързаност на медиите с политическата и икономическа олигархия да властва като тенденция, позоряща страната ни в цивилизования свят", се казва още в декларацията.

Станете почитател на Класа