Местан: Плевнелиев да назове олигархичните кръгове

Имам силно очакване господин Плевнелиев да бъде малко по-конкретен, да назове кои са тези кръгове поименно, защото той е несъмнено е прав в призива си за повече морал в политиката и прозрачност в диалога с гражданите. Това каза пред Нова телевизия този четвъртък председателят на ДПС Лютви Местан.
Нека посочи кои са кръговете, те не са анонимни, предполагам. Не мога да гадая кои кръгове посочва Плевнелиев. Очаквам да чуя. Затруднявам се в определението за кръг, олигархия, защото мога да говоря само от личен опит. Нямам самочувствието на човек, който нито да представлява, нито да е обвързан с олигархични кръгове, категоричен е Местан.
Трябва да чуем авторите на тезата с повече конкретика. От г-н президента очаквам да назове кръговете. Не познавам Цветан Василев, нямам нито една среща с този човек, нямам едно ръкостискане с този човек. Питам Плевнелиев познава ли Цветан Василев. Борисов познава ли го, имали ли са срещи с него, аз не съм имал. Те биха били по-полезни събеседници на тема кой е Цветан Василев, какви интереси има. Огромна част от публичните средства чух, че били в банката на този човек. Аз питам при чие управление бяха средствата в тази банка, мисля, че по време на управлението на Бойко Борисов, заяви Местан.
Той попита и откога се обслужват олигархични кръгове. Питам възможно ли е Орешарски да създаде олигархични кръгове, преди още да стане премиер, попита реторично Местан. Имам право да задавам въпроси. Познавал ли е Борисов Цветан Василев, колко срещи са имали, има ли отношение към факта, че огромна част от публичните средства са били в тази банка, кой е взел това решение и защо. Аз не се познавам и с хората от кръга "Капитал" и не знам дали това е олигархичен кръг. Имам един-два поздрава, разменени с г-н Прокопиев. Не може да се говори нито абстрактно по тези въпроси, нито избирателно, подчерта Местан. Той предложи журналистическо разследване да се направи за това колко срещи са имали бившите фигури от предишното управление с онези кръгове, които сега президентът се опитва да определи като олигархични.
По-важен е въпросът дали срещите са били една-две или стотици. Ако са верни закъснелите обвинения на ГЕРБ по адрес на Пеевски, ако Пеевски е олицетворение на злото, както сега се представя от ГЕРБ и разгърнаха тази бясна кампания срещу него, би трябвало една от двете тези да не е вярна. Или ГЕРБ са се борили със злото, или Пеевски не е олицетворение на злото. Няма как да бъдеш в прегръдка със злото и същевременно да бъдеш борец със злото. Ще оценяваме ли българските политици по реалната им същност или ще продължаваме да ги атакуваме с митологеми. Какви са точно претенциите и на ГЕРБ, и на президента срещу Пеевски, запита Местан. Урокът от казуса Пеевски е, че щем не щем трябва да се съобразяваме и с публичния ни образ. Ние в ДПС имаме огромен негативен опит, почти всички значими фигури в ДПС са ставали жертва на разминаването между реалния си и изградения образ. Може би трябва да търсим вина за това и в себе си, но ако приложим стандарта да съдим за хората по публичния образ, под този знаменател ще минат още доста български политици, заяви Местан.
Попитан кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС, Местан отговори: "има силно очакване да дам точно определен отговор, защото само той би задоволил публичния интерес. Да посоча име. Не искам да ви лъжа, уверявам ви, че бяха обсъдени към 7-8 имена. Освен Писанчев бяха обсъдени още 5-6 имена. Не съм в състояние да дам коректен отговор кой е предложил Пеевски. Не си спомням".
Още 2001 г. бяхме част от първата двойна коалиция – НДСВ-ДПС. Борисов не можеше да стане главен секретар без съгласието на Ахмед Доган. Не си спомням кой точно спомена името. Същото се отнася и за Кунева. И двамата станаха фигури с доверието, което получиха от коалицията НДСВ-ДПС. Ако предложението за Пеевски беше на ДПС, нямаше да имам никакво притеснение да потвърдя това пред вас. Ние си ценим хората, ние не си предаваме хората, това е важна характеристика на ДПС, поясни Лютви Местан.
Приветствам постигнатата обща позиция между президента и премиера за Сирия. Освен, че приветствам позицията им, приветствам факта, че се стигна до подобно съгласие между президента и премиер. Има нужда президентът да възстанови ролята си на надежден медиатор с политическите сили, добави Местан.

Станете почитател на Класа